En kreativ blogg med pyssel och vardagsdramatik



counter

tisdag 31 januari 2012

Ett borttappat recept och den lila flikan

Det blev inget inlägg igår, jag är snorig och lite halvhängig så det fick vara helt enkelt. I kväll har jag ägnat ett antal timmar åt att söka efter ett recept, förgäves. Det trevliga med sökandet var att det rensades bort en hög med papper och så hittade jag åt pärmen med teckningar jag gjorde som barn. Bland dessa hittade jag även åt guldkornet: "Saganåm denlila flikan" som jag skrev som sexåring.

Mycket text, inga bilder och en rafflande historia.

Ja, jag vet att den är aningen svårläst men jag kan sammanfatta handlingen så här: Liten flicka går vilse, tvingas ut på en mödosam vandring och finner ett tomt hus där hon flyttar in. Därefter blir storyn lite mer luddig då hon "skaffar sig pengar" och köper någon slags bok där "det fanns mycket att välja på" och tydligen blev hon glad över detta. Min fria tolkning är att hon efter en rad inbrott kommer över lite pengar och därefter beställer livets nödtorft ur en hyfsat välsorterad postorderkatalog. Början är sorglig men slutet hoppfullt.

Jag har hittat åt min bok då och då under åren, men nu var det som sagt mest en slump att den dök upp. Lite roligt var det sen att vår femåring påbörjade en egen bok förra veckan. Den heter "Älskade häst"


Hon har precis skrivit färdigt det första kapitlet och illustrerat till. Hon lånar även friskt bildmaterial till sin bok från reklamblad. Jag kan bara konstatera att hon stavar väldigt mycket bättre än vad jag gjorde då det begav sig, å andra sidan fick vi ett gott skratt under kvällen just på grund av min fria stavning.

söndag 29 januari 2012

Skallig tjej med lånade glasögon

Här kommer några fler bilder på dockan med myggnätskjol, så här ser hon till exempel ut i sin helhet.

En bättre närbild än sist


Kunde inte låta bli att låna ut bibliotekariens glasögon, tror faktiskt att den här tjejen måste få ett par egna, hon passar ju sjukt bra i dom!

Snöborgen på torget

Här är några bilder från snöborgen inne i Umeå. Där fanns både labyrint och rutschkanor.

Förra året låg borgen nere vid kajen, men nu har man tillfälligt parkerat ett helt hus där, så bygget hamnade mitt inne i stan i år.

En frusen tomte värmde sig vid elden. Annars hade han kunnat kolla in rean på Indiska strax bakom.


För tjejen som just nu genomgår en hästperiod med mycket galopperande på käpphästen här hemma, var is-hästen bästa upplevelsen. Men borde dom inte utrustat den med en värmande fårskinns-sadel, det höll ju på att bli akrobatkonster på grund av halkigheten.

lördag 28 januari 2012

Mer böcker...


Jag jobbar vidare som "författare". Fem nya boktitlar har jag knåpat ihop.

torsdag 26 januari 2012

Eländes elände

Bloggen krånglar, kan inte få in någon bild på kvällens pyssel... får försöka i morgon i stället. Och tjockteven som faktiskt kom igen med förnyade krafter, (d.v.s. bilden återkom) gav upp ännu en gång nu i kväll. Så nu ger JAG upp för i kväll, min hals verkar förövrigt krångla dessutom.....

onsdag 25 januari 2012

Miniatyrböcker som halsband

Just nu jobbar jag med små bok-halsband. Det är små miniatyrböcker, precis likadana som den bibliotekariedockan har i rockfickan, men de här har ett band så man kan hänga sin bok runt halsen.

Varje miniatyrbok har en påhittad titel.

Fullt kvällsschema

Ikväll har jag hunnit med både en "tantmiddag" med gamla klasskompisar och suttit barnvakt. Fick lite tråkjobb gjort under vaktandet eftersom jag utnyttjade tiden till att sy fast lite knappar som lossnat från sina platser. Tantmiddagen var den här gången av det enklare slaget men vi passade på och drog upp riktlinjer för vår Augustiträff, då blir det minsann både hotellboende och finmiddag!

tisdag 24 januari 2012

"Bra att ha" lagret växer

Senaste inventeringen av cellofan-rullar.... Börjar likna någon slags missbruk!

söndag 22 januari 2012

Oputsade glasögon och dålig hållning

Här kommer lite (bättre) bilder på bibliotekarien, fotade i dagsljus och utan trasslande kamera.

Det är svårt att sitta avslappnat i korvig långrock.


Ibland måste ögonen få vila från allt läsande. Det är bra med en stor ficka som rymmer det viktigaste och jag finner det inte helt omöjligt att hon har en flottig leverpastejmacka längst ned på botten...

Världen har förlorat ännu en tjock-TV

Det blir ingen bild idag, för det är så vi har det just nu, ingen bild på teven alltså. Perfekt ljud på alla kanaler men helsvart ruta, vi har blindteve helt enkelt. Nog för att jag lyssnar väldigt mycket på programmen då jag sitter i soffan med olika pysselprojekt, men jag klarar inte av att hänga med i en svårlöst mordutredning i en film om jag inte får kasta ett getöga då och då på teveskärmen. Blir till att byta ut den gamla tjockisen mot en plattis verkar det som...

lördag 21 januari 2012

Tomt till salu!

Vi är lite efter här i familjen. Julen tog slut idag när pepparkakshuset slutligen revs. På den attraktiva centralt belägna tomten kommer i stället ett höghushotell byggas med en femtiometers simbassäng på taket och en inglasad galleria ovanpå det...eller nåt sånt. Åtminstone kunde det ha blivit så om vissa politiker i Umeå hade fått tillgång till vår numera tomma köksbänk. Men jag tror inte vi säljer av någon yta, vi behöver den till förvaring av viktigare ting så som högar med barnteckningar, post, mobiltelefoner och brödsmulor.

torsdag 19 januari 2012

Dags för dom vuxna att leka...eller tävla

Vad är det där? tänker du, och det är precis så man ska undra när man ser den här bilden. Jag går just runt och närbildsfotar saker i vårt hus. Bilderna ska sen bli en del av en tävling för lite inbjudna vänner på Söndag. Det gäller att hitta åt precis det man ser, inte helt lätt när man har sex rum och kök att leta på. Vid varje sak finns en bokstav som ska skrivas ned och sen får vi se vad nästa moment blir. Allt är på planeringsstadiet ännu men det kommer att bli schyssta presenter till de snabbaste deltagarna, det är i alla fall bestämt. Det här är en "favorit i repris" men jag tror det blir svårare i år.

onsdag 18 januari 2012

En docka med kjol av myggnät

Här är den andra docktjejen jag gjort rätt nyligen. Inte ett strå på huvudet, femåringen undrade hur hon kunde sätta fast en rosett då. Det enkla svaret är: kontaktlim... Blev så förtjust i bibblobrudens glasögon att det är möjligt att den här dockan också får ett par. Ska fota några bättre bilder på henne med då det blir helg så man hinner med att utnyttja dagsljuset.

tisdag 17 januari 2012

Önskemiddagen

Femåringen undrade vad som planerades till middagen och jag svarade pyttipanna. Nää, kan vi inte äta något annat frågade hon och jag svarade att vi kanske kunde göra en bönsallad med halloumiost i stället? Jaaa jublade hon då, undrar om alla femåringar på kvarteret hade utropat samma sak...


Något annat som slukas i vårt kök just nu är det hemmagjorda knäckebrödet, färskost med pepparrotssmak ska det vara till om barnen får välja!

Kamerahaveri

Hm, kameran råkade ut för ett missöde i min väska och "gardinen" som ska skydda linsen fastnade, för tio minuter sedan lyckades jag med pincett operera allt på plats igen men hann inte ta nya foton så det får bli en lätt defekt bild på "bibliotekarien" så får jag ta nya tag med kameran sedan. Ignorera den svarta "blodigeln" som ligger till höger i bild...

måndag 16 januari 2012

Roligare inlägg i morgon

Oj, oj, Hinner inte fota och skriva om de två nya dockor jag gjort färdigt. Enligt nya bestämmelser måste jag och mannen betala ett bötesbelopp på: 5 kronor varje kväll då vi inte hunnit i säng innan tio över tolv, detta gäller alltså innan arbetsdag, så skynda skynda i säng...

söndag 15 januari 2012

Miniatyrbok

Bibliotekariedockans bok blev färdig i kväll,


den är lättläst med stor text.

lördag 14 januari 2012

Arbetsuniform för bokintresserade

Av det gamla slitna överdraget till vår förra vetevärmarekudde håller jag som bäst på att försöka sy en bibliotekarierock. Jag vet, de bär inte rockar, men dockan jag tillverkar nu är förmodligen bibliotekarie och hon passar i rock. Till den blir det glasögon, en hopplös frisyr och möjligen en tjock bok. Håll ut, hon kommer på bild så fort jag är klar.

torsdag 12 januari 2012

Betongtronen i vinterskrud

Den ser rätt pampig ut, betongtronen där den står översnöad uppe i skogen. Blir intressant att se till våren om mossan jag planterade på den i höstas verkar ha överlevt.

onsdag 11 januari 2012

En bokstav för lite


När ett "s" tappats bort kan det bli riktigt kul! Kan man räkna med att åtminstone några barn fått sig det årliga julbadet efter den här önskan från personalen...

måndag 9 januari 2012

Detektiven

I helgen blev jag klar med den här dockan.


På halsbandet syns anledningen till att han fått namnet detektiven.
(Klicka på bilden för att göra den större)

Kalla och varma händer i samma kök

Med minus tio utomhus tyckte mannen att det var läge att dra på vantarna och frosta av frysen.

Resten av familjen körde in fingrarna i den varma, nygjorda playdoo-degen.

-
Mitt försök att knåda ihop en ljuv prinsessa gick lite halvdåligt, då hon mest liknade ett rultigt troll med armar som Skogaholmslimpor...

lördag 7 januari 2012

Kojbygge

Lycka är att ha en egen koja med ett förråd av ostkrokar...

fredag 6 januari 2012

Pang i knät och dammsugarbygge


Det blev inget inlägg i går kväll mycket på grund av en knäskada som uppstod när jag kraschade in med knäskålen i soffbordets vassa hörn. Ruskigt ont gjorde det så jag låg med benet i viloläge resten av kvällen, vid läggdags kunde jag inte ens böja benet men tydligen var det någon svullnad som lagt sig under natten för nu känns det mycket bättre. Jag tänkte att jag även måste ta med en bild på femåringens skrotpyssel som hon jobbade med samtidigt som brorsan byggde flygplanet. L. har tillverkat en charmig dammsugare i Barbiestorlek!

torsdag 5 januari 2012

Flygplanspyssel

Åttaåringen var i pysslartagen i dag. Av toarullar, kapsyler och gamla sladdar byggde han ett riktigt fint flygplan. Allt limmades med limpistol och målades på slutet.

Så här blev det färdiga resultatet, ett helt självständigt bygge med små detaljer som: genomskinlig framruta och landningsställ. Ingen bild har han tittat på heller...

Han går in i sina olika perioder då han specialiserar sig på något som för tillfället intresserar. Just nu ritar han bara flygplan, tidigare har det varit bilar, fiskar, träd, landskap, fabriker, skelett och fåglar. Undrar vad nästa ämne blir?


Vi ska fästa en fiskelina i planet och hänga upp det i hans rum. Det var en ruskigt nöjd kille som visade upp det färdiga bygget.

tisdag 3 januari 2012

En råtta på tårtan!

Idag fick mannen en tårta som betalning för ett musikaliskt inhopp han gjorde vid en vigsel på nyårsafton. Tårtan var specialdesignad till vår familj och barnen var mycket noga med att dekorationerna skulle skonas från kniven. Tårtan var stooor så vi har gofika ett par dagar framöver!

En bra kväll helt enkelt

Målar ännu en bild...

...äter Ahlgrens snöiga bilar...


...ser på Janis Joplin-dokumentär

söndag 1 januari 2012

När man lagt något på ett bra ställe...

Ny docka under konstruktion. Huvudet har jag redan visat på bloggen tidigare och hatten sydde jag ju för några dagar sedan. Nu var det så dags att sammanföra dom... då kunde jag absolut inte finna huvudet, hade väl julstädat bort det lite för noggrant. Som tur var hade femåringen koll och hittade åt det i en låda i köket som om det vore det mest självklara i världen att det skulle ligga just där...