En kreativ blogg med pyssel och vardagsdramatikcounter

torsdag 9 maj 2013

Lek och tävlingstips till kalaset: fångarna på fortet

Vi hade kalas här förra helgen för vår nyblivna 10-åring. Det var pizzamiddag med film på agendan, men som ett lek och tävlingsmoment körde vi en "Fångarna på fortet"-variant.

Utgångspunkten var ett gäng bokstäver som skulle bilda ordet "FILM OCH GODIS"
Genom att utföra ett antal uppdrag kunde barnen vinna en, två eller tre bokstäver åt gången. Naturligtvis fick dom inte se innan vilka bokstäverna var.

 Vi började med ett uppdrag som alla fick vara med på. I vardagsrummet på övervåningen hade vi placerat ut 30 bollar, alla fullt synliga men instoppade bakom bordsben, halvt intryckta bakom kuddar o.s.v.
Vi använde ett timglas från vårt Brainstorm-spel och det gav en söktid på ca: en minut. 10 bollar gav en bokstav, 20 gav två och skulle dom hitta alla 30 skulle det bli tre. Det ivriga bollsökargänget lyckades hitta 29 (he he) bollar innan tiden var slut.

Vid nästa uppdrag eftersökte vi en stark person. Uppdraget gick ut på att gå ut på balkongen och utan att titta ner lyfta i tre snören för att känna vilken påse som var tyngst. Man fick ett försök att sen dra upp den påse man valt, den rätta hade ett kryss under och gav en bokstav. Vi fyllde vanliga kassar med skor, bollar och en vattenfylld flaska. Det var faktiskt lite knepigt att avgöra tyngden då påsarna hängde i långa snören. Så här får man tänka på att inte göra vikterna för lika.

 Nästa grej var: jakt på bokstav med ficklampa i skrubben under trappen. Här efterfrågade vi en person som inte var mörkrädd. Vi gissade att det här skulle vara populärt och hade gjort en likadan "cell" på lill-toan uppe där inget fönster finns. Här blev det flera personer som fick prova på eftersom det visade sig vara svårare än man kunde tro att hinna lysa fram svaret på en minut. Vi talade om att innan att man inte behövde lyfta och öppna saker, bokstaven satt fullt synlig.

I sexåringens rum fick två personer med bra minne komma in samtidigt. Under en minut fick dom studera följande föremål som jag ställde fram. Därefter gick vi ut ur rummet och stängde dörren, sen fick dom två frågor: Hur många ben såg dom? och hur många huvuden var det sammanlagt? Vi tyckte att vi hade klurat till det genom att ormen inte hade några ben och att det svarta djuret hade tre huvuden. Efter lite resonemang kom dom fram till rätt svar och vann två bokstäver. Medan vi återigen befann oss på övervåningen ställdes det på bottenvåningen i köket fram en rad stolar som fick föreställa en brygga. Innan vi gick ner ville jag ha en tävlande som var simkunnig!

Här gällde det att ligga på "bryggan" och på en minut fiska upp alla magnetfiskar ur en balja med vatten.

Vi hade ordnat med en lokal fiskargubbe som höll reda på sprattlande fiskar.

Sen fick någon som var bra på att bygga ge sig på ett gäng legobitar som alla skulle byggas ihop till ett fordon som skulle hinna rulla fram till en viss gräns innan tiden var slut. Här liksom med dom andra uppdragen hade vi naturligtvis kollat att det var praktiskt genomförbart, däremot var det på sekunden att det gick! Vid det här laget fattades tre bokstäver för gänget men dom hade redan klurat ut det rätta svaret så vi körde igång filmen för att hinna hålla oss inom tidsgränsen vi sagt.

Dom tävlingsceller vi hade kvar var: uppskatta hur lång raden med stenar är och klipp därefter till ett snöre som är lika långt. Här måste man bestämma innan hur många cm. man får ha fel.

 Och den sista övningen bestod  i att stoppa ner handen genom ett hål i en skokartong fylld med ludd och spelkulor. På en minut skulle man plocka upp så många lappar man kunde hitta, när tiden var slut skulle man få kolla om man hittat lappen med bokstaven. Vi hade vikt och stoppat ner åtta lappar, men det är lite spännande om den som söker inte har nån aning om hur många lappar man kan hitta.

Ja det här blev ett långt inlägg men kanske har du fått lite lektips som funkar på både stora och små. Våra deltagare var väldigt ivriga att anmäla sig och som lekledare får man tänka lite på att fördela uppdragen rättvist. I slutändan blev det så att alla fick prova två moment var eftersom en del inte lyckades på första försöket. Det som är bra är att alla hjälps åt att samla bokstäver så det blir ingen som förlorar även om man misslyckas med ett uppdrag. Alla grejer som användes var sådant vi hade hemma, förutom fiskarna som lånades in. Genom att förflytta sig till olika rum får man lite "cellkänsla" och möjlighet att rigga i ordning något nytt moment under tiden som det tävlas på annat håll. Vi delade ut en godispåse var som vinst att avnjuta till filmen.


4 kommentarer:

  1. Men WOW, härligt jobbat! Bra där!

    SvaraRadera
  2. Kul! Jag snor några idéer och använder som inspiration till söndagens 6 årskalas!

    SvaraRadera
  3. Superbra tips, stor tack!!!!

    SvaraRadera