En kreativ blogg med pyssel och vardagsdramatikcounter

torsdag 4 augusti 2011

Norrbyskär- ett litet äventyr

I söndags tog vi bilen till Norrbyn och färjan vidare över till Norrbyskär. Själva båtturen tar inte mer än en kvart.

Vi började utflykten med att gå in på lekområdet. Eftersom det började falla några droppar regn, (vi kommer knappt ihåg detta blöta fenomen efter veckor av strålande solsken) gick vi in i huset med bänkar där man kan sitta och äta medhavd matsäck. Bakom en skärmvägg fann barnen utklädningskläder och roade sig en stund tills solen kom fram igen.

Så här såg det ut förr i tiden gott folk! Mor i stugan hade odlat skägg för att hålla kylan borta om vintrarna.

Det här är lek-omådet som kallas: lilla Norrbyskär, ett gäng bedårande "lekstugor" utformade som vackra hus i miniformat, alla olika möblerade. Det finns även en skola med gamla skolbänkar, griffeltavlor och en gammal järnkamin. Lyckades naturligtvis fota husen utan någon människa i närheten som referens för storleksuppfattningen, men man kan se att den lilla klena björken ser förhållandevis högrest ut.

Invändigt är det möblerat med små tidstypiska möbler och redskap. Här är det fritt fram att leka med allt. Dörröppningen som syns på bilden är så låg att jag som är 1.60 måste huka mig, som tur är finns en större ingång på sidan för vuxna av det mer vuxna slaget...

Det finns också en jättestor koja/klätterställning med flera ingångar och våningsplan. Den var verkligen höjdpunkten med den här utflykten. Tidigare år har L. varit för liten för att klara av att ta sig runt själv men nu var det inga problem. Och åttaåringen trivdes som fisken i vattnet.

M. hittade en kompis att leka med i de många skrymslena. Han försökte gömma sig medan den andra pojken sökte, allt i ett rasande tempo.

Oj! Här vickade golvet lite lagom läskigt.


Bakom museet finns en flytbrygga man kan åka över med till andra sidan, av någon anledning känns det som om den alltid lyckas vara på fel sida mot vad man själv är. Den här gången klarade vi inte ens dra över den för någon hade satt fast den där borta. Istället tog vi och promenerade den längre biten runt och över en smal landremsa.

Ut mot havet blåste det rejält den dagen och det fick bli kofta på för spinkig mamma och dito barn. När solen kommit fram ordentligt och vi acklimatiserat oss en aning tog vi till och med fram fikat där och kollade in vågorna.

När vi kom över till den sida där flytbryggan låg ankrad var den naturligtvis inte kvar... i stället var den mitt ute på vattnet och några höll på med att byta ut repet man ska dra sig över med. Vi gick istället ner till pråmarna som ligger som stora spökskepp i vattnet.På ett ställe står dom så nära land att man kan gå in och titta. När vi var färdiga med det var det bara att börja gå tillbaka hela vägen runt för att hinna med färjan över till fastlandet igen. Barnen pratar redan om nästa utflykt till Norrbyskär...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar